Sinds de bevalling

In verbinding met jezelf

In verbinding met jezelf na je bevalling

Heel eerlijk gezegd vond ik in verbinding zijn met mezelf ontzettend lastig na mijn bevalling

Vooral na mijn eerste bevalling. Ik ging helemaal op in alles wat er gebeurde en moest gebeuren voor de baby – althans: ik dacht dat dat allemaal moest gebeuren. De kraamtijd en de weken en maanden daarna vond ik best overweldigend. Ik wilde alles goed doen, maar ik wist niet wat ‘goed’ dan eigenlijk was. Ik voelde me onzeker over alles. Zelfs wanneer ik ‘even’ een boodschap ging halen kon ik er drie kwartier over doen om het huis uit te komen en had ik inmiddels 7 kleuren zweet op mijn rug staan. Klotsoksels niet meegeteld.

Ik was zó bezig met wat er allemaal moest gebeuren en die dingen perfect doen dat ik totaal niet meer stilstond bij mezelf. Bij wat ik nodig had, hoe ik tot rust kwam of zelfs ontspanning.

Ik stond volledig óp spanning na de bevalling

Het maakte dat ik buiten de zorg voor ons dochtertje niks anders kon hebben. Ik was druk met de flesjes op de juiste manier uitkoken, zorgen dat er genoeg rust en ritme in de dag zat, iedereen genoeg frisse lucht kreeg… Ik was hard aan het werk! En het lukte maar net om mijn hoofd boven water te houden.

In verbinding met mezelf?

Nee, echt niet. Maar dat merkte ik toen niet op.

Ik ging door en deed wat er volgens mij gedaan moest worden. Ik merkte wel dat ik dingen miste. Ik checkte regelmatig ‘uit’. In een gesprek met een ander, op een verjaardag. Dan was ik er even niet. Dan kon ik uitchecken en later weer inchecken. Achteraf zie ik dat ik dan ook uitcheckte bij mezelf.

Heel langzaam werden de dingen wel wat makkelijker

Iets minder ingewikkeld, langzaamaan iets minder spannend. Echt loslaten lukte me niet.

Maar met elke stap die ik zette, of het nou een bezoekje aan de supermarkt was of de megastap om aan het werk te gaan na mijn verlof, gingen dingen makkelijker. Iets beter, iets luchtiger. Die 7 kleuren zweet nam ik nog wel overal mee naar toe, maar de spanning nam wat af. Door gewoon maar te doen.

Magisch moment

Er was helaas niet één magisch moment waarin ik ineens weer die verbinding voelde met mezelf. Dat ik weer kon voelen wat míjn emoties waren, behalve spanning en onzekerheid. Dat ik iets bewust voor mezelf deed en dat nog fijn vond ook. Dat was wel heel gaaf geweest: zo’n film moment waar de wolken open breken en je de liefde door je lijf voelt stromen en alles weer oké is.

Ik ben er weer gekomen door te doen

Ik deed dingen omdat ik wist dat ik ze ooit leuk vond. Omdat ik wist dat ze goed voor me waren. Niet omdat ik er zin in had – of energie voor had. Dus ik ging koekjes bakken en héél veel wandelen. Ik heb wat afgelopen, de baby in de wandelwagen en lopen maar!

Langzaam kwam ik weer in verbinding met mezelf

Bij mij heeft de bevalling niet extra meegeteld in hoe ik me voelde. Mijn bevalling was voor mij een positieve ervaring. Ik zeg expres extra, want die heeft natuurlijk wel meegeteld: een bevalling, iedere bevalling, is een levensgebeurtenis. En dat soort grote gebeurtenissen hebben impact. Altijd. Of de gebeurtenis positief of negatief is, dat maakt niet uit. Een grote gebeurtenis heeft impact.

Een overweldigende bevalling

Hoe heftiger een levensgebeurtenis, hoe groter ook de impact is. Dus een overweldigende ervaring rondom je bevalling kan een nog grotere impact hebben.

Die impact merk je aan jezelf: Functioneert je anders na je bevalling? Of voel je je anders? Dan is het goed om jezelf af te vragen of je dat oké vindt. En let op: anders functioneren, of jezelf anders voelen, dat kan voor jou heel iets anders zijn dan dat het voor mij, je zus of een vriendin is.

Vraag jezelf af

Hoe vind ik het? En niet: Oh, wat zij heeft heb ik niet, dus het zal wel goed zijn.

Help jezelf door dingen te doen

Het is nou ook niet zo dat het erg is wanneer je je anders voelt, of wanneer je anders functioneert. Zeker kort na je bevalling ben je aan het wennen aan je nieuwe leven: je leven met je kindje erbij – of het nou je eerste kindje is of een volgend kindje.

Of je nou nog aan het wennen bent of niet: help jezelf. Help jezelf door dingen te doen die je ooit leuk vond, waar je energie van kreeg. Zeker wanneer je daar nu geen zin in hebt. Dat is een teken dat je juist wat extra`s nodig hebt. Doe elke dag iets wat je ooit leuk vond. Al duurt het maar 5 minuten. En wen ook zo lang aan de nieuwe situatie als voor jou nodig is!

Zo kom je langzaam weer in verbinding met jezelf

Ik vind het een mooie uitspraak: Alle wegen leiden naar Rome. En ik gebruik die vaak: wanneer iets niet werkt, probeer ik een andere weg uit. Of dat nu voor mezelf geldt, of voor een cliënt. Dus als dit niet jouw weg is, kies een andere weg. Die zijn er!

Wil je meer weten?

Lees mijn gratis e-book ‘De weg terug naar sprankels’

Met tips om 3 tips om ervoor te zorgen dat je je weer jezelf gaat voelen en je de dag beter aankan.

Dorien de Ruyter_e book

Dit vind je misschien ook leuk