Ik zal je niet lastig vallen op dit moment met ‘Fijn hé, dat zonnetje?!’

Lente-equinox

Afgelopen zondag was de lente equinox, het begin van de lente. En nu het ook lenteweer is lijkt het wel alsof iedereen hiermee bezig is: met de bloesem, de nieuwe blaadjes, het lekkere weer.

En natuurlijk zie jij ook wel dat je normaal gesproken hiervan zou genieten. Maar na die zware bevalling en met een kindje in je wandelwagen waarbij je kan denken: ‘Is die echt van mij?’ voel je je niet fijn achter de wandelwagen, tussen al die mensen die vrolijk genieten van de lente en niet kunnen ophouden met het wijzen naar de bloesem en die fantastische krokussen die opkomen.

Ik snap hoe je je erbij voelt. Want voor jou is het nu niet licht. Voor jou voelt het niet als ‘fantastisch-de-lente-is-er-weer’. Jij voelt je niet zonovergoten, ook al wordt je door de zon omringd.

Dus het is nu niet zo zonnig voor jou

Jij voelt je misschien meer donker. Als je je in de war voelt, en je voelt je schuldig of boos, dan ben je bezig met de dag doorkomen. Misschien zelfs met de dag overleven.
Dan zijn de dagen best wel zwaar, de nachten misschien zelfs nog zwaarder.
De ervaring van de bevalling drukt nog op je, die spookt door je gedachten…

Hoe voel jij je als je achter die wandelwagen loopt? Of je kindje zijn voeding zit te geven? Wat gaat er dan door je hoofd? Dat zijn vaak meer donkere gevoelens en gedachten. Niet degenen die je nou echt energie geven.

Je bent niet alleen

Wekelijks zie ik vrouwen die hier last van hebben. Die zich al langer niet het zonnetje in huis voelen, en die ook geen zin hebben om zonnig te doen. Dus weet dat je niet de enige bent. Maar doordat ze hiermee aan de slag gaan, gaat de zon wél weer op ze schijnen.

Je komt er weer uit

Echt, het komt weer goed. Ook voor jou wordt het weer lente.

Het begint met het erkennen van het donker

Vanuit erkennen kun je een start maken met verwerken. Zodat je weer meer rust hebt in je hoofd. Zodat je dan weer contact kunt gaan maken met je kind.

Er komt weer een moment dat je in het zonnetje zit en denkt ‘Verrek, ik geniet ervan’.

Dit vind je misschien ook leuk