Relax

Spetters

Onverwacht zie ik ineens roze en witte vlekjes

Nu ik goed kijk lijken het er steeds meer te worden, net leken het er nog maar drie. En ja hoor, aan de andere kant zitten ze ook. Het is dat ik niet hardop wil zitten mopperen nu, maar bij mezelf doe ik het wel. Ik hoor niet eens meer wat er gezegd wordt. Grrr, wel blijven opletten nu!

Nu ik goed kijk zie ik ze ook goed zitten. En als ze op mijn handen zitten, dan zullen ze ook wel op de onderkant van mijn onderarm zitten. Zo onopvallend mogelijk krab ik aan mijn nek: ja, ook op mijn onderarmen zitten de verfspetters. Op een of andere manier krijg ik het altijd voor elkaar dáár verf te krijgen. Geen idee hoe.

Helemaal onverwacht is het trouwens niet: ik doe over het algemeen redelijk onhandig. En daarmee kan ik een kastje heel mooi schilderen, maar zorg ik dat de verf ook op heel veel andere plekken komt. Toch had ik het nu niet zien aankomen. Ik ben namelijk op een plek waar ik me graag netjes voor wil doen.

Hier wil ik laten zien dat ik alles moeiteloos voor elkaar krijg

Je kent dat misschien wel: hier wil ik laten zien dat ik alles moeiteloos voor elkaar krijg. Ook met een eigen bedrijf, drie kinderen, huishouden, sporten en wat al niet meer wil ik hier laten zien dat ik zonder moeite er relaxt en verzorgd bij zit. En daarom heb ik meer dan gemiddeld de tijd genomen voor hoe ik eruit zie. Blijkbaar heb ik dit er tussendoor laten glippen.

Dus net zo ‘moeiteloos en relaxt’ ga ik geheel onopvallend de verfspetters weg zitten peuteren. Nadat ik eerst heb gekeken of iemand het ziet. In de pauze ga ik gauw naar het toilet en haal ik de rest weg. En na drie keer kijken weet ik het zeker: ik kan verder zonder verfspetters. De rest van de dag maak ik een stuk relaxter mee!

Ik zat dus aardig mijn best te doen om netjes over te komen…

Ken jij dat? Dat je zo je best zit te doen voor de buitenwereld? Om te laten zien dat je alles moeiteloos en relaxt aankan – zoals ik. Of om te laten zien dat het goed met je gaat?

We hebben er allemaal onze redenen voor

Ik hoor vaak dat mensen geen zin hebben in vragen over dat wat ze proberen te verbergen.

Dat ze geen zin hebben in vragen over hoe ze zich echt voelen. En dat ze ook geen zin hebben in alle goedbedoelde tips die daar vaak achteraan komen. Of in het meedenken in hoe je het op kan lossen. Dat is allemaal fijn, en zeker goed bedoeld. Maar niet altijd waar we op zitten te wachten.

Eigenlijk doen we dat allemaal wel eens: ons beter voordoen dan we ons voelen

Dat is oké, volgens mij hoef je niet altijd en aan iedereen te laten weten hoe het met je is. Als je het op andere momenten maar wél doet. Want jezelf de hele dag verstoppen maakt best wel eenzaam.

Prachtig kleurenpalet

Aan het einde van de dag kletsen we nog even na met de groep. Een van de andere deelnemers komt naar me toe en vraagt wat voor moois ik aan het maken ben. Even weet ik niet waar ze het over heeft, maar dan zegt ze lachend: ‘Je hebt volgens mij een prachtig kleurenpalet.’ Nu ik haar wat beter ken kunnen we er samen om lachen. Ik doe voor hoe ik dan sta te schilderen we komen niet meer bij!

Mezelf afkatten

Ik ging naar huis na deze dag en toen heb ik vooral lief gedaan tegen mezelf. Blijkbaar had ik een reden om het spannend te vinden vandaag en mijn reactie daarop was dit dus: laten zien dat ik het wél kan. En nog moeiteloos ook. Dus ik heb relaxt tegen mezelf gedaan en thuis mezelf verwend met in bad gaan.

PS Daar zat mijn overwinning: Aan het einde van de dag mezelf niet afkatten omdat ik zo graag moeiteloos over wilde komen.