Boos Sinds de bevalling

Boos? Ik ontplof!

Ken je dat? Het gevoel dat je op ontploffen staat?
Er hoeft maar 1 minuscuul klein dingetje te zijn en je springt al uit je vel. Bijna letterlijk. En weer tot rust komen…je kan je niet eens herinneren wanneer dat écht weer eens gelukt is…

Stomend…

Herkenbaar? De kleine slaapt even, je man zit vast te lunchen met jullie oudste en jij staat de vaatwasser uit te ruimen.
‘Kun jij even de boter pakken?’ Ja hoor.
‘Kom je zelf ook eten?’ Ik kom er zo aan!
‘Neem je dan nog een mes mee?’ Jahaaa!!! ‘Je kunt toch ook zelf opstaan?!’ en je denkt ‘Laat me nou gewoon heel even met rust!’ Stomend ga je even later aan tafel zitten.

De hele dag zit je irritatie nét onder de oppervlakte. Vaak hoeft er maar iets kleins te gebeuren en je voelt je al zó kwaad dat je meteen uit je vel springt. En voordat het daarna weer gezakt is…meestal is er al weer iets nieuws waardoor dat niet eens lukt.
Je kan er echt niks meer bij hebben. Op heel veel begrip hoef je inmiddels ook al niet meer te rekenen, zo vaak heb je al boos gedaan tegen je man. Je merkt soms zelfs dat hij dingen maar niet tegen je zegt. En dan word je dáár weer kwaad van!

Waar dit vandaan komt?

Je bent niet de hele dag geïrriteerd omdat hij niet opstaat. Of omdat de afwasborstel weer op de verkeerde plek ligt. Vraag jezelf eens af wat je zo kwaad maakt. Kies een rustig moment en stel jezelf de vraag: Wat is de reden dat ik me zo voel? Dan komt er een heel ander antwoord dan die rondslingerende afwasborstel.

Dat is leuk, maar nu?

Te simpel: erken dat je je zó geïrriteerd voelt, zie dat dat zo is.
Dat klinkt misschien gek, of te simpel. Maar wij mensen zijn er best goed in om te doen alsof iets niet zo is. Alsof je best alles aankan, alsof je alles alleen kan. Alsof je je wel oké voelt. Door alleen al toe te geven dat het zo is, kan de irritatie wat zakken.
Erkennen doe je door toe te geven naar jezelf dat je de hele tijd op het punt staat om te ontploffen. Dat dat niet fijn voelt. Dat je je liever anders zou voelen. En dat je eigenlijk heel graag even tegen iemand aan wil leunen. Heel even, zonder opmerkingen en adviezen, gewoon stil staan en leunen.

Maar daar voel ik me nog niet anders door

Nee, en dat zal ook niet meteen lukken. Je systeem is overbelast. Je hebt iets mee gemaakt wat in de weg blijft zitten en dat belast je. Ook als je denkt dat je er niet mee bezig bent, zijn je brein, je lijf, je álles, er wel mee bezig. Jij, je systeem, jullie kunnen er niks meer bij hebben. Er is eerst ruimte nodig. Vaak is er ook rust nodig.

Die ruimte creëer je door op te laden

Ga iets doen waarvan jij oplaadt. De natuur in is altijd een goede, of letterlijk iets doen met je handen: tuinieren, iets creatiefs. Maar vooral: doe iets waar jíj van oplaadt. En dat is voor iedereen anders. Een uur Candy Crush doen voelt fijn omdat je jezelf dan even ‘uit’ zet, maar hier laad je niet van op. Dus kies ook iets zonder schermpje.

Werkt dit meteen? Hoe snel heb ik resultaat?

Stel je voor dat je een half uur bent gaan wandelen, in het bos, in je eentje ook nog. Dan voel je je daarna wat beter. Je voelt wat meer rust, misschien wat meer ontspanning en je voelt je minder geïrriteerd. Zo snel merk je al iets!

Maar je moet meer doen dan 1 keer een half uur wandelen als je wil dat je er langer wat aan hebt. En dat betekent vooral: ga dit vaker doen. Het liefst 3 keer in de week of zelfs nog meer. Maak het belangrijk, zet het bovenaan je prioriteitenlijst of plan het in. Anders is het stukje rust wat je voelt zo weer vervlogen en voor je het weet ben je weer uit je vel gesprongen.

Little miss Sunshine

Verwacht nou niet dat je dit nu doet en je morgen de zonnestraal in huis bent. De ervaring die in de weg zit, de reden dat je systeem overbelast is, die is niet als sneeuw voor de zon verdwenen. Daarnaast voel je je al een tijdje geïrriteerd. Zelfs zonder nare ervaring kost het dan tijd – en oefening – om je anders te voelen.

Dus wees niet streng voor jezelf. Elke keer dat je wel iets doet om op te laden en je meer ontspanning voelt is heel fijn. En de keren dat je het niet doet en je je zó geïrriteerd voelt: morgen heb je een nieuwe kans.

Wil je andere tips om ervoor te zorgen dat je niet steeds ontploft?
Of wil je sparren over hoe je je nog meer kan opladen?

Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek. In een half uur krijg je verschillende tips waarmee je direct aan de slag kunt!

Dit vind je misschien ook leuk