Boos Moederschap

Hoeveelste keer is het voor jou?

Het is weer zo ver: moederdag.
Je eerste? Je tweede? Of misschien wel je elfde?

Voor mij is het mijn 9e

En dan tel ik die mee toen onze oudste nul was. Want iedere dag is er één 😉
Ik weet nu al dat ik taart krijg, dat ik in bed moet blijven liggen tot ze me ‘wakker’ maken, want ze willen beneden voorbereiden – de aardbeien op de taart doen. En ik weet dat ik cadeautjes krijg. Onze middelste zei: ‘Je moet vergeten dat je dit gezien hebt’ toen ze met haar cadeau van school thuis kwam. En later zei ze: ‘Ik heb het verstop en je mag niet weten dat het boven in mijn kast ligt.’ Dat is wat ik leuk vind: hun grootste plannen én lekkere taart. Dus ja, daar heb ik zin in.

En jij? Hoe is moederdag voor jou?

De winkels, de media, de reclames, je wordt ermee dood gegooid

Het is lekker commercieel gemaakt – zoals wel meer dingen natuurlijk. Daar is op zich niks geks aan. Maar het maakt wel, dat als je er géén zin in hebt, je er wél steeds mee geconfronteerd wordt. En dan bedoel ik niet:

‘Die dag maakt me niks uit, ik krijg liever zonder dat het moet aandacht.’

Als dat zo is kijk je wel om de reclames heen. Zo is dat voor mij in ieder geval met Valentijnsdag.
Ik bedoel de varianten:

‘Nou wordt me weer zo`n fantasische-moeder-zijn-is-geweldig-dag voor me neus geworpen’

‘Kunnen jullie nu ophouden met dat roze-wolk gedoe?’

Dan is het lastiger om de reclames heen te kijken – ze voeden eerder de berg irritatie die je toch al had.

Zout

Wanneer het hele moeder gebeuren je nogal tegen valt, wanneer je echt een heel ander plaatje bij je moederschap had – dan kan moederdag ook wat zout in die wond strooien. Even benadrukken dat wat je zo graag wilde, je toch niet hebt. Dat wat je voor mooi idee had bij je gezin, echt hélemaal anders is. Dat je je niet zo happy voelt. En dan nog wat scheldwoorden er achteraan zeg maar.

Als de start van je moeder-zijn niet zo fantastisch is geweest, of dat nou van je eerste of een van je volgende kinderen is, dan heeft dat veel effect. Natuurlijk ook op hoe je dit soort dagen beleefd. Moederdag is niet de enige dag die jou weer eens met de neus op de feiten drukt: de verjaardag van je kind (dé dag van je bevalling), jouw verjaardag, kerst, en nog veel meer. En vaderdag niet te vergeten.

Niemand zit te wachten op zout in de wonden

Dus nee: jij hebt er geen zin in. Natuurlijk niet.
Maar linksom of rechtsom: het ís moederdag.
En er gaat vast iemand zijn die jou er op die dag op wijst.

Ga je op je tanden bijten en er doorheen, of ‘ben’ je er zondag niet?

Dit vind je misschien ook leuk