Moederschap Sinds de bevalling

Draag jij ook een regenboog op je nagels?

Ik hou van nagellak. Altijd al gedaan. Ik kan me nog herinneren dat ik in de vierde klas van de middelbare school (even wat jaartjes terugtellen!) heel graag knalpaars met glitters droeg. Daar kon ik eindeloos druk mee zijn: nagels vijlen, drie lagen over elkaar heen, een voor een op laten drogen.

Stemming

Tegenwoordig kies ik automatisch een kleur die past bij hoe ik me voel of waar ik zin in heb die dag. Ik pas mijn nagels aan op mijn stemming. Ik moet er natuurlijk eerst tijd voor nemen, wat wel eens een uitdaging is met een jong gezin met drie kinderen!

Want doordat

  • ik niet lang genoeg stil zit – om de laagjes op te laten drogen
  • ik de kinderen tegelijkertijd laat nagellakken
  • ik tussendoor snel iets pak en er drie nagels alweer een kras hebben

gooi ik roet in mijn eten. Maar letterlijk: op mijn gelakte nagels!

Een regenboog?

De kleur die ik kies als ik eens lekker de tijd neem om mijn nagels te lakken, hangt dus af van mijn stemming. Ik heb niet één regenboog van nagellak in de kast staan, volgens mij staan er zes. Als ik zin heb in gezelligheid, een wijntje drinken met vrienden, wat gekkigheid en gelach, dan kies ik voor dieprood – met toch nog steeds een kleine glitter. En als ik rust zoek, mijn plannen wil overdenken, alleen aandacht aan mezelf besteed dan heb ik een oudroze staan. Mat, niet glimmend. Knalrood draag ik ook graag, die staat voor inspiratie, lekker aan de slag, vol energie de dag ingaan. Sommige kleuren ga ik niet meer voor: knalpaars met glitters heb ik al lang niet meer.

Grijs

Als mijn klanten nagellak op zouden hebben die iets zegt over hoe ze erbij zitten, dan zouden ze waarschijnlijk 10 verschillende kleuren grijs dragen. Het leven na een moeilijke bevalling voelt niet vrolijk, zeker niet als het door die slechte bevallingservaring lastig is om een band met je baby te voelen. Oké, misschien zouden ze 9 grijzen dragen en één zonnige kleur. Niet iedere dag is even grijs, niet ieder moment even mat, maar het valt toch allemaal wel in die categorie. Niet dat ze tijd hebben voor nagellak met zo`n kleine baby (die ook nog van hun schijnt te zijn). Ik moet hun stemming dus van hun gezicht, hun gedrag en hun woorden in mijn coachkamer aflezen.

Verschillende kleuren grijs

Als je de bevalling elke dag, elk moment met je meedraagt, beïnvloedt dat je gedachten en gevoelens. Hoe je je voelt, valt dan in het kleurenschema ‘grijs’. Matter dan mat en: zonder glitters.
Gelukkig is daar wel iets aan te doen. Eigenlijk is dat wat ik doe in mijn coaching sessies: het grijs verdrijven en er weer een regenboog aan kleuren voor in de plaats laten komen, stukje bij beetje. Want ook als de start met je kindje niet optimaal is, kan de rest van jullie leven samen er heel mooi uit komen te zien.

Als jouw nagellak jouw stemming zou weerspiegelen, welke kleur zou jij dan vandaag dragen?

Dit vind je misschien ook leuk