Mijn tante Tiny

Ik word al warm als ik aan haar denk. Ik zat pas aan haar te denken, omdat iemand vroeg naar een fijn persoon. En zij schoot direct in mijn hoofd. Het was namelijk bijna magisch wat ze deed, wat ik met haar had: ze zag me. Ze wist precies wat te zeggen op welk moment. Ik was helemaal op mijn gemak bij haar. Ze maakte de leukste grappen, gaf me een duwtje in de rug wanneer ik die nodig had, maar dat zelf niet wist.

Ik zie mezelf nog precies zitten naast haar

Of dat nou was toen ik 8 jaar was, of 14, of 19 jaar. En de ruimte maakt eigenlijk ook niet uit. Samen iets doen, samen iets maken, samen zijn.

Er was een band tussen ons

Een onzichtbaar lijntje dat ons verbond. En daardoor wist zij hoe ik me voelde, hoefde ik niks te zeggen want ze wist toch al wat ik dacht.

Die band, die voel je

Dat is iets wat je niet kan uitleggen. Wanneer die er is, dan merk je het bijna niet. Het valt dan bijna niet op, omdat alles zo goed werkt.

Als die band er niet is, dan voel je dat ook

Ook dan kan je het niet helemaal uitleggen. En toch merk je het veel eerder.

Je merkt het door een onverklaarbaar gevoel. Iets op de achtergrond wat zit te knagen. Iets onrustigs. Dingen die je doet, waarvan je niet kan aanvoelen of het dan wel het juiste is. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat je je kind niet stil krijgt en je partner wel. Of wanneer je weleens denkt: het is dat ze zeggen dat je van mij bent…

Vaak kun je het niet uitleggen

Maar dat komt ook doordat je ratio er gauw doorheen komt: de gedachtes duw je weg, want dat zijn niet degene die je wil denken.

Je gaat het bagatelliseren, negeren, wegstoppen

Voordat je er bij stil gestaan hebt is het alweer weg.

De reden

Dat die band er misschien niet is, daar is wel een reden voor.

Daar is altijd wel een reden voor.

Dat is ook niet iets wat je expres doet, wat je leuk vindt, of zo bedacht hebt.

En toch is het zo.

Niet iedereen is zo magisch als mijn tante Tiny

Zij kon werkelijk met bijna iedereen dat lijntje leggen – toen ik volwassen werd kwam ik erachter hoeveel mensen zij had geraakt. Hoeveel neven en nichten ook dat speciale gevoel bij haar hadden.

Wanneer het lijntje met je kind er niet is, dan is daar iets tussen gekomen

En ga je daarmee aan de slag, dan kun je die lijn weer herstellen. Zodat je kindje weer als van jou voelt. En zodat je haarfijn aanvoelt wat hij nodig heeft.

Dan kun je zonder woorden samen zijn.

Dit vind je misschien ook leuk