Bevalling verwerken

Waarom bewegen je helpt om emoties te verwerken

Het moederschap voelt vaak als een achtbaan vol emoties. Dit start al in de zwangerschap, maar wordt vaak niet veel minder zodra je kindje geboren is. Natuurlijk spelen hormonen hierbij een rol. Maar dit is zeker niet het enige wat invloed heeft op de hoe heftig je emoties zijn. Een gezonde leefstijl is de ideale basis om je emoties makkelijker een plekje te geven.

In deze gastblog van Hanny Evers legt ze uit hoe je emoties verwerkt en hoe bewegen je hierbij helpt. 

Omgaan met verwachtingen

Emoties zijn het hevigste in situaties die anders verlopen dan verwacht. Op het moment dat jij zwanger raakt na een lang vruchtbaarheidstraject, is de vreugde groter dan bij een spontane zwangerschap. Het verlies van een dierbare na een ziekte bed is vaak beter te verwerken, dan verlies door een ongeluk. 

Het hebben van realistische verwachtingen over het moederschap, maakt dat jij het moederschap stukken makkelijker aan kunt. De werkelijkheid komt immers veel meer overeen met wat jij verwacht, hierdoor zijn je emoties minder heftig. Hierbij spelen de verwachtingen die jij hebt over plaats en tijd een rol, net als de gehechtheid aan de situatie zoals die is. Ben jij heel erg gehecht aan je vrijheid, dan is het extra lastig om je draai in het moederschap te vinden. 

Vooral de binding met je kindje, zorgt ook dat alles rondom je kindje zoveel emotioneler is. Het zijn dus zeker niet alleen de hormonen! 

Verwerken door loslaten van verwachtingen

Emoties verwerken doen we door ze goed te doorvoelen, ze niet weg te stoppen. Tijdens dit proces probeer je juist wel je oude verwachtingen los te laten en te vervangen door nieuwe, realistische verwachtingen. In het moederschap komt dit bijvoorbeeld terug tijdens het fysieke herstel na je bevalling. Hoe je bevalling ook is gegaan, ik ken maar weinig vrouwen die zonder herstelperiode hun oude leven weer oppakken. De eerste week breng je het beste zoveel mogelijk in bed door. Heel veel vrouwen realiseren zich onvoldoende wat dit betekent. Dit maakt de eerste dagen na de bevalling niet makkelijk. Dit kan ronduit frustrerend zijn. Door deze frustratie goed te doorvoelen en je verwachtingen bij te stellen, voel jij je snel weer beter bij de nieuwe situatie. Dit vraagt wel wat oefeningen, hoe heftiger de emoties hoe vaker je dit moet herhalen. 

Hanny Evers_pre en postnataal trainer

Fysiek herstellen van je bevalling: gratis Kraambed Folder

Voorbereiden op het verwerken van emoties

De bovenstaande methode vraagt wat oefening. Oefening in het voelen van emoties en oefening in het loslaten van verwachtingen. Het beste oefen je dit voordat je met heftige, positieve of negatieve, emoties te maken krijgt. Meditatie en mindfulness kunnen je hierbij helpen, net als het opschrijven van je emoties en verwachtingen (journaling). 

Bewegen is ook een manier om je emoties te doorvoelen, je gedachten op een rijtje te zetten en bewust je verwachtingen bij te stellen. In beweging maken we makkelijker nieuwe verbindingen in onze hersenen aan, wat nodig is om nieuwe inzichten en gedachten patronen te ontwikkelen. Kies voor een vorm van bewegen waarover je niet na hoeft te denken over de beweging zelf. Wandelen, fietsen en hardlopen zijn hier prima voorbeelden van. Zo kun je tijdens het bewegen je gedachten de ruimte geven of je juist focussen op je gevoel. Het geeft je rust in je hoofd en mooie nieuwe inzichten. Hoe vaker je dit doet, hoe beter jij bij je gevoel komt en je oude verwachtingen los kunt laten. Het verwerken van emoties wordt zo steeds makkelijker. En kom je hele heftige emoties tegen? Jij bent beter voorbereid op het verwerken hiervan. 

De rol van stress 

Sommige mensen lijken zich makkelijk aan te passen aan een veranderende situatie, andere hebben hier meer moeite mee. Zo ook met het moederschap. Sommige vrouwen rouwen echt om hun oude zelf, anderen ervaren de overgang naar het moederschap bijzonder soepel. De cortisol balans speelt hier een grote rol bij. 

Een goede balans betekent dat je cortisol level in de ochtend hoog is en naarmate de dag vordert daalt. Blijft je cortisol level ook in de avond hoog, dan heb je vaak meer moeite met het verwerken van emoties.

De rol van bewegen

Gelukkig hebben we wel invloed op de cortisol balans, los van de situatie waarin je je bevindt en wat je overkomt. Een gezonde leefstijl, een rustige ademhaling en hartslag helpen hierbij. Bewegen speelt hierbij een belangrijke rol.

  1. Bewegen beïnvloedt je hart- en ademritme sterk. Hoe hoger de inspanning, hoe sneller je hart klopt en hoe sneller je ademhaling zal gaan. 
  2. Bewegen verbetert ook je hart- en longfunctie, waardoor je ademhaling en hartslag rustiger worden. 
  3. Een rustige ademhaling oefen je met mindfulness en meditatie, maar zeker ook in beweging. Bewegen en sport helpt je om juist je ademhaling te controleren en bewust te sturen. 
  4. Bewegen zorgt voor een gezonder lichaam, waardoor je belastbaarheid verhoogd wordt. Jij kunt hierdoor fysiek en mentaal meer aan, zonder dat je veel stress ervaart en je cortisol level stijgt. 

Naast bewegen is slaap zeer belangrijk om je cortisol level in balans te houden. Voldoende slapen en moederschap gaan echter niet altijd goed samen. Nachtvoedingen en nachtelijk huiluurtjes, je ontkomt er gewoonweg niet aan. Een vast slaapritme, voldoende daglicht met name in de ochtend en voldoende beweging gedurende de dag, helpen je om beter te slapen. Kies er wel voor om in de avond geen heftige work-out meer te doen, een wandeling of yoga zijn nu geschikter. Plan je HITT work-out liever in de ochtend. 

Tijdens de bevalling en In het moederschap weet je nooit van te voren hoe het gaat lopen. Echte verhalen zorgen dat jouw verwachtingen zo realistisch mogelijk zijn. Alleen al weten wat de mogelijkheden en scenario’s zijn, maakt dat jij niet vasthoudt aan een onrealistisch beeld. Zo voorkom je heftige emoties. Oefen ondertussen wel om in contact te komen met jezelf en je emoties. Bewegen kan hier een mooie rol in spelen. Zo ben jij beter voorbereid op wat komen gaat. 

Deze blog is geschreven door Hanny, Mamacoach en Pre- en Postnataal Trainer bij Best9Moms.

Dit vind je misschien ook leuk