Rust

Van leeg naar opladen

Is je batterij op? Lees verder voor een simpele tip, zodat je niet uitgeput blijft.

Kerstdozen open maken

Afgelopen woensdag was ik té moe, geen zin en een beetje chagarijnig. Ik ging dus voor functioneel: alleen snel de lampjes eruit vissen. En: zonder dat de kinderen het merken. Want dan willen ze meteen de dozen leegtrekken en alles ophangen. Voor hen zijn kerstspullen magisch: ze kunnen er niet vanaf blijven. Maar dat doet niet veel goeds voor mijn ‘efficiënt-lampjes-ophang-plan’.

Terwijl ik in de dozen op zoek was naar lampjes die het nog doen, kwam ik al wel die kerstspullen tegen. Hoe meer ik door mijn handen liet gaan tijdens mijn zoektocht, hoe meer mijn stemming veranderde. Ik kreeg zin om dingen op te hangen en toch maar vast mee naar beneden te nemen. Ik kreeg ook steeds meer ideeën over versieren, gezellige dingen doen, beelden over warme chocolademelk in de kerstbekers: Inspiratie!

Blijkbaar zijn die spullen voor mij ook ‘magisch’

Nog steeds, na al die jaren😊Het grappige is dat ik dat eigenlijk wel wist, maar even vergeten was. Het is juist de voorbereiding voor kerst die ik zo leuk vind en waar ik energie van krijg! Dan krijg ik 1001 ideeën, wil van alles maken en bakken en nog heel veel meer.

Waar krijg ik inspiratie van???

Soms weet je het even niet meer: Waar je je inspiratie van krijgt. En als je dat kwijt bent, is het nog wel eens lastig om het weer te vinden. Je moet bijna over je inspiratie heen vallen of het recht voor je neus krijgen en dan merk je misschien op dat dát het was wat je inspiratie geeft.

Je bent het niet meer gewend

Want als je lang geen inspiratie ergens uit gehaald hebt, kan het even duren voordat dat weer zo is. Wanneer je lange tijd niet hebt gedaan wat je leuk vind én je hebt een gebrek aan energie, dan duurt het even voordat dat weer ‘aan’ staat. Dan moet je echt een tijdje bezig zijn voor het je weer energie of plezier oplevert. Je bent niet meer gewend om dáárvan inspiratie te krijgen. Én je energie en zin zijn zó laag: Je merkt niet dat het werkt.

Aan gaan

Dat vergelijk ik weleens met een tablet opladen: wanneer de batterij leeg is, stop je de oplader erin. En wanneer je hem dan meteen aanzet, valt hij ook meteen weer uit. Hij kan nog niet aan, hij moet eerst een paar procent opgeladen zijn voordat hij weer iets kan. Voordat je hem weer in kan schakelen.

Zo werkt het ook met ergens inspiratie of energie uit halen

Je moet het gaan doen en na een tijdje, als je batterij ongemerkt een klein beetje opgeladen is, merk je dat je er energie van krijgt. Dan ga je weer – een beetje – aan. Want je moet er langer mee doorgaan om je batterij verder op te laden.

Heel handig om te weten!

Anders stop je na 10 minuten al met waar je mee bezig bent ‘want het werkt toch niet’. Logisch! Alleen, zo raak je nooit opgeladen.

Doe dit simpele plan:

  1. Kies iets wat je vroeger leuk vond, waar je helemaal in op ging, ideeën van kreeg en niet meer wilde stoppen.
  2. Ga dat doen. Zonder afleiding!
  3. Blijf dat doen.
  4. En dan merk je vanzelf wanneer je er weer van oplaadt.

Voor de een duurt dat een half uur, voor de ander anderhalf uur, en weer een ander moet het eerst vier keer een uur gaan doen voor ze iets merkt. Het is maar net hoe leeg je batterij is.

Hou vol, blijf doen, en dan komt het echt. Dan kun je jezelf echt weer aan zetten.

Ik merkte het nu met de kerstdozen, voor mij duurde het nu een kwartiertje (in combinatie met een moment zonder de kinderen – dus geen afleiding). Het was heerlijk! Nu weet ik het weer.

De lichtjes hangen trouwens nog steeds niet. Zoveel ging ik op in mijn magische kerstspullen.

Dit vind je misschien ook leuk