Schuldgevoel

Ik bén niet die leuke lieve moeder

Dat idee wat je had voordat je kinderen kreeg:

Over hoe je samen met je baby zou genieten van het ouder-kind zwemmen, samen met blokjes zou bouwen, samen met je moeder en je baby over de markt struinen en op zondagochtend relaxt en gezellig aan een uitgebreide ontbijttafel met je gezin. Allemaal beelden over jou als moeder.

Zo zou je het gaan doen. Daar hoefde je niet over na te denken, dat beeld was er gewoon. En in elk beeld sta jij er relaxt en gelukkig bij. Je kind zit er ook ontspannen bij, en je wenst je niets liever dan precies dit.

En toen kwam het echte leven

De dagelijkse gang van zaken is dat je er niet aan moet denken om te gaan ouder-kind zwemmen: al die blije moeders daar! Samen spelen is niet je grootste hobby, gezellig over de markt lopen – hoe dan? Want met het zweet op je rug bedenk je je steeds wanneer de volgende voeding moet en hoop je dat hij stil blijft. Daar kun je echt niet nog een gesprek bij voeren. En die ontbijttafel op zondag voelt meer als een verplichting dan iets anders.

Het lijstje van wat je niet goed doet

En als je dan even stil staat, nadat je eerst hebt bedacht dat je weer eens moe bent, klinkt er een kritisch stemmetje in je hoofd. Je was vandaag nogal chagrijnig namelijk, ook tegen je kind. En het gesprek aan tafel: dat heb je niet mee gekregen. Je moeder had nog gebeld, vergeten terug te bellen. En dit lijstje gaat maar door… Je zit jezelf af te katten en je voelt je schuldig.

Je voelt je schuldig omdat je vind dat je niet die leuke lieve moeder bent.

Niet die moeder die je toen ooit voor je zag.
Je voelt je niet lief en leuk.
Je doet niet lief en leuk.

Dat beeld wat je zag voor je kinderen kreeg, dat was VOOR je kinderen kreeg.

Kun jij je bedenken hoe het voelt om uit een vliegtuig te springen? Kun je bedenken hoe het voelt wanneer de parachute open gaat?

Ja, natuurlijk kun je iets bedenken.
Maar nee: hoe het echt voelt kom je pas achter wanneer je springt.

Nu je gesprongen bent weet je het

Nu weet je wat voor moeder je bent.
Misschien is dat anders dan je zou willen zijn.

Onthoud dat er wel meer dingen anders zijn dan je zou willen:

Je wil geen gebroken nachten, je wilde geen zware zwangerschap, je wil geen huilbaby, je wilde geen rotbevalling, je wil niet steeds moe zijn.

Dat weet je ook nu je gesprongen bent

Welke dingen je als moeder erbij gekregen hebt

Datgene wat jou niet lukt gaat niet over de echte wereld, maar over een prachtige situatie die je ooit bedacht hebt. Je wil de moeder uit die prachtige situatie in deze echte wereld hebben:

Is het dan eerlijk om je hier
schuldig over te voelen?

Dorien de Ruyter_coach nare ervaring

Dit vind je misschien ook leuk